Lika inför lagen

Vi är alla lika inför lagen. Det är grunden till en fungerande rättsstat.

Därför kan vi inte ta fram silkesvantarna och ge specialbehandling till wikileaks-superstjärnan Julias Assange.

Självklart hade vilken Svensson som helst behandlats precis som Assange har gjort med dygnet-runt bevakning på en utländsk ambassad i London till kostnader för miljoner och åter miljoner brittiska pund.

Men det är det värt just eftersom vi inte kan ge specialbehandling till vissa personer bara för att de är s.k. kändisar och har stött sig med USA. Naturligtvis hade svenska rättvisan hanterat vilken utlänning som helst på samma sätt.

Självklart kan inte svenska åklagare åka utomlands för att lösa en anklagelse om ett allvarligt brott. Hur skulle det se ut?

Rolf Hillegren skriver i SvD att fallet bör avslutas omgående men konstaterar själv:

Det svenska rättsväsendet kommer visserligen åter att kritiseras skarpt.

Det vore olyckligt om det svenska rättssystemet, som idag ses som bäst i världen, skulle tappa i anseende.

Att Julian bör dömas för våldtäkt i Sverige bör stå utom allt rimligt tvivel efter de vägledande domarna tidigare i våldtäktsmål. Det krävs nästan ingenting för att få till en våldtäksdom idag.

En reaktion på ”Lika inför lagen

  1. Mmm, jag hade hört tidigare om det fall du tar upp med misshandeln på Viking Line -.kontrasten mellan den tilbakalutade åklagaren där och Mariane Nys m fl agerande i fallet Assange är hur komprometterande som helst för dem som anser att Assange ska jagas till världens ände och i tjugo år för egentligen rätt suddiga anklagelser. Det är *inte* Marianne Nys nackstyva agerande som är ”det normala” i sådana här ärenden, och man ska komma ihåg att i fallet Assange finns det inte ens ett kvartsfärdigt åtal – han söks egentligen endast för att de svenska laglärde vill höra honom om hans version (vad som sedan skulle hända vet vi däremot inte). Dessutom är det synnerligen oklart ifall det som _antas_ ha inträffat (sprucken kondom etc) ens vore straffbart som våldtäkt eller sexutnyttjande enligt engelsk lag. I sådana lägen brukar man inte riva upp himmel och jord för att få någon inhämtad.

    I Viking-Line-fallet var det däremot helt klarlagt att ett grovt våldsbrott hade ägt rum, och man hade i stort sett kunnat hämta hem de killarna direkt till en väntande rättegång i Sverige. Men ”hur skulle det se ut om vi skulle kräva utlämnande på varenda kotte som brutit sig in i en sommarstuga”, typ. Jahaja… Eat shit, Marianne Ny!

Kommentarer inaktiverade.