Avslöjanden?

Runar Viksten, domaren i den hemliga domstol som ger tillstånd till FRA, är en man med perspektiv på tillvaron. Han säger på SvD (min fetning):

I takt med de så kallade avslöjandena av Snowden sprids flera felaktigheter om svensk signalspaningslagstiftning

Detta är alltså en mycket jordnära person som står stadigt på jorden. Han inser att det egentligen inte är något som har avslöjats. Varför hela världen trots detta ältar denna s.k. ”skandal” månad efter månad kan man verkligen fråga sig.

Med vetskap om han insikt i detta känns det tryggt han han har en nära relation med FRA och ser till att det får bedriva den spaning som behövs.

Eftersom det är tydligt att detta är en pålitlig person kan vi snabbt avförda de läckta dokumenten som lögner. Troligen ljuger och överdriver NSA i sina interna dokument, troligen för att de vet att de kommer att läcka i framtiden.

Detta att vi spionerar på civila mål i t.ex. Ryssland och att vi aktivt hackar oss in på datorer känns så ointressant när man ser den stora bilden.

*edit mera i ämnet.

*edit2: Ännu mera i ämnet

6 reaktioner på ”Avslöjanden?

 1. Utan spaning – ingen aning! Med god spaning – mer än aning!

  Varje dag – året runt, år efter år – utsätts ca 15 miljoner människor för mycket stora intrång i sin personliga integritet. De ska ta av sig sina ytterkläder, sina skor, sitt bälte, sina ringar och övriga smycken, tömma sina fickor – allt bland en ganska stor och frusterad församling av andra människor. Deras väskor skall genomlysas av en skanner och de själva ska gå genom en metalldetektor, barfota och oroliga över vart deras saker kan ta vägen på andra sidan den barriär de måste passera. Vid minsta pling skall vissa procedurer upprepas och väskor packas upp, ibland kompletterad av en kroppsvisitation – allt till allmän beskådan och under betittande av den som är intresserad eller irriterad över minsta dröjsmål. Vissa måste inför denna allmänhet tala om att de har hjärtfel(pacemaker) och därmed också undergå en allmänt beskådad kroppsvisitation.
  Vi som utsätts för detta vet att det sker för vår egen, våra medpassagerars och piloters säkerhet. Men vi tycks ha glömt bort bakgrunden till det hela – vissa terrorstaters urskillningslösa terrordåd mot oskyldiga människor, deras skydd av mer eller mindre organiserade terrorligor som också utövar urskillningslöst våld mot oskyldiga. Vi tycks inte ens ha reagerat på att många professionella tyckare och även vissa media, vurmar eller har vurmat för dessa våldsverkare. Att de bara varit besjälade av sin ideologi och sitt hat mot de som tänker annorlunda än de själva tycks hos vissa ursäkta de vidrigheter som begåtts.
  Nu går dreven – inte mot terrorstater eller terrorister, vilket ju borde ha varit den enda vettiga reaktionen för länge sedan. Nej, nu går de mot de stater, som genom avancerad spaning försöker ligga steget före för att förhindra varje form av terroraktioner eller andra hot som kan rikta sig mot dem, dess medborgare och deras intressen liksom mot mänskligheten i stort.
  I dreven återfinns det vanliga gänget av professionella tyckare och media – de som förhärligat många av terrorstaterna och de vanligaste terrorligorna. Samma gäng som aldrig offentligt uttalats sig om hur man ska få slut på de systematiska integritetsintrången som flygresenärer dagligen utsätts för, nämligen att mycket kraftfullt bekämpa och utradera terrorhoten. Särskilt förvånad blir man ju egentligen inte. Deras mediala makt är stor – alltför stor. Men det är desto mer märkligt att i övrigt som sansade ansedda media och offentliga personer inte ägnar en stunds eftertanke åt helhet, sammanhang, analys och kloka synpunkter i stället för att snabbt traska patrullo, anslutna till drevet som vanligt ropar skandal där ingen skandal finns och som vanligt tiger om de verkligt skamliga skandalerna.
  Anders Fahlgren, en vanlig pensionär, resenär, f d värnpliktig spaningsplutonchef med stor misstänksamhet mot allmänna mediala drev.

  1. Det finns absolut ett behov av spaning, men när det övergår i massavlyssning av ”alla” och hacker-attacker har det gått alldeles för långt.

   Hotet om terror används tyvärr till stor del för att hålla befolkningen lagom skrämd så vi inte skall protestera mot att våra rättigheter sakta men säkert försvinner.

  2. Kan du inte tänka längre än vad media låter dig göra? Det är ju media som har gjort att alla är så rädda för terrorister! Fler människor dör på grund av badkar än av terrorister, för att inte tala om trappor!

   Och var är alla dömda terrorister som FRA och NSA tagit fast?

 2. Svårt och kanske lönlöst att argumentera med den som ser allt i svart och vitt och är bombsäker på att dennes vita syn är den enda rätta. Men – trots denna ändlösa uppförsbacke kanske någon mer vidsynt kan dra sig en del till minnes med hjälp av nedanstående påminnelser vilka ändå bara är en liten, liten del av liknande eller värre saker som vi dessvärre tvingas leva med. Allt nedan är ordagranna klipp ur dokument tillgängliga för var och en som önskar bilda sig en egen uppfattning i stället för att traska patrullo

  – 11 september
  – I nummer 10/2013 av al-Qaidas nättidning Inspire listas Lars Vilks tillsammans med tio offentliga personer som alla sägs eftersökas ”döda eller levande för brott mot islam”. Det är den jemenbaserade gruppen ”Al Qaeda in the Arabian Peninsula” (AQAP) som ligger bakom tidskriften
  Den 9 mars 2010 offentliggjordes ett åtal mot amerikanskan Colleen LaRose, även känd som Jihad Jane, där hon anklagades för försök att rekrytera islamiska terrorister att mörda Vilks.[12] Samma dag arresterades sju personer i Irland i vad man antog var en komplott för att mörda Vilks.

  – Efter dödshot och en fatwa utfärdad av Irans högste ledare, ayatollah Ruhollah Khomeini, med budskapet att då Rushdie svårt hade smädat islam, skulle han nu straffas med döden. Boken brändes offentligt på många håll i världen och översättare och utgivare av boken har attackerats och mördats.
  – Lockerbieattentatet är uppkallad efter den skotska byn Lockerbie, över vilken 21 december 1988 ett flygplan (Pan Am Flight 103), Boeing 747 med namnet »Clipper Maid of the Seas«, exploderade i luften med 259 personer ombord, däribland den svenske FN-diplomaten Bernt Carlsson. Dödssiffran uppgick till 270, eftersom även 11 personer på marken omkom. De flesta av passagerarna var från USA. En gigantisk multinationell polisundersökning (som involverade FBI, CIA, Scotland Yard, skotska polisen och tyska Bundeskriminalamt) gav vid handen att en bomb placerats på planet av två medborgare, Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi och Lamin Khalifah Fhimah, på uppdrag av libyska säkerhetstjänsten.
  – Under tisdagen genomförde FS25 en minnesceremoni för Jesper Lindblom, som dog i sviterna efter en bombexplosion i Afghanistan år 2005.
  – En somalisk parlamentariker dödades i Mogadishu på fredagen, då en sprängladdning som placerats under hans bil exploderade. Attentatet skedde vid infarten till det starkt bevakade presidentpalatset, sade polisbefälet Abdikadir Hussein. Han åkte för att be i moskén inne i presidentkansliet. När han kom tillbaka till bilen, exploderade den, fortsatte han. Hussein identifierade parlamentarikern som Warsame Faysal. Andra poliser bekräftade Faysals död.
  – Risken för terrordåd i Sverige kan öka. Det menar terrorforskaren Magnus Norell och journalisten Bengt Nilsson i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet. I artikeln pekar de på att regeringen beslutat att skicka en militär styrka till Mali för att där delta i bekämpandet av islamistiska terrorister.
  Detta innebär enligt Norell och Nilsson att Sverige får samma förhållande till islamistiska terrorgrupper som nyligen terrordådsdrabbade Kenya har till somaliska al-Shabaab. Sverige kommer av islamistiska grupper inom al-Qaida-nätverket att ses som ett fientligt land och därmed eventuellt som ett mål för terrorattacker.
  Artikelförfattarna påpekar också att det i Sverige inte är olagligt att vara medlem av t.ex. al-Shabaab,att det i en del muslimska miljöer i Sverige pågår värvning till al-Shabaab och andra militanta islamistgrupper och att minst en svensk medborgare ingår i al-Shabaabs “innersta krets”.

  – Angående inträffade terrordåd i Sverige samt åtgärder för att stoppa Islamisk terrorism:
  Öppet brev till Sveriges regering, statsministern och riksdagsledamöter

  Återigen har Islamiska terrorister återskapat rädsla genom terrordåd. Det inträffade terrordådet den 11 december i Stockholm city väcker ilska och vrede bland Sveriges befolkning. Till följd av terrordådet i Sverige ställer många människor frågan varför någon eller några troligtvis försökt ta livet av oskyldiga kvinnor, män och barn? Var har dessa fasansfulla attacker sina rötter? Hur kan vi försvara oss mot dessa brutala incidenter? Människor förväntar sig att den svenska regeringens transparenta officiella politik har åtgärdsplaner för att bekämpa islamisk terrorism.
  Efter terrordåden i London, Madrid och upprepade hot mot olika länder i Europa, har islamistisk terror nu också nått till Sverige. Det inträffade dådet i Sverige medför utan tvekan destruktiva och långsiktiga konsekvenser i samhället. Bland befolkningen finns en ständig oro för fler terrorattentat och människors rörelsefrihet och integritet kan begränsas av polis och säkerhetsbevakning. Terrordådets företeelse medför negativa konsekvenser för tusentals invandrare och flyktingar i Sverige. Redan nu utnyttjar främlingsfientliga grupper denna situation till sin fördel för att utsätta människor med utländskt ursprung i större utsträckning för hatpropaganda och kränkningar, vilket i sin tur kan leda till katastrofala följder.
  Vi tror att:
  1. Alla former av terrorism, statliga och icke-statliga ska betraktas som omänskliga handlingar och måste fördömas. Inom politisk islam används terror och våldsdåd som ett verktyg för att visa sin identitet.
  Grunderna i politisk islam står i motsats till all form av civilisation, frihet och normer i det moderna samhället. Politisk islam betraktar individuell frihet och sekulära normer i västvärlden som ett allvarligt hinder för sin utveckling. De ser även till att undanröja detta hinder till varje pris. Muhammed-teckningarna används som ursäkt för att utsätta oskyldiga och civila människor för våldsdåd, vilket är en utpressningspolitik som kränker och begränsar yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. I regimer som den islamiska republiken av Iran och dess Mellanösternpartners är terrorism en integrerad del av deras inrikes- och utrikespolitik. De står ytterst bakom den islamistiska terrorismen. Dessa regeringars politik går ut på att sprida och exportera politisk islam till omvärlden.
  2. Iranska ambassaden är ett av de största spionageorganen för terrorism i Sverige. De är fria och obevakade från den svenska regering och har samordnat en rad olika aktiviteter vad gäller spridning av terrorism inom Europa. Detta gör Sverige till en trygg bas för spridning av Islamisk terrorism. Många av dessa spionnätverks verksamheter är kända av Sveriges stat, men tyvärr har den svenska regeringen valt att bemöta dessa med tystnad eller eftergiftspolitik.
  3. Västerländska regeringar, inklusive Sverige förordar en försoningspolitik gentemot Politisk islam. Betänkandet har motiverats som en stärkning av den så kallade moderata islamistiska rörelsen mot extremisterna. Detta förhållningssätt har istället lett till en gynnsam utveckling av politisk Islam i dessa länder. Det har medfört till förmånliga miljöer för islamistiska terrorister att bedriva sina omänskliga verksamheter. Det officiella islamiska flödet i Europa har förvandlats till basen för rekrytering av terrorister. En annan bidragande faktor för det växande terrordådet är de islamiska friskolorna där barn och ungdomar uppfostras med värderingar som grundar sig i hat mot icke muslimer. Att ge Imamerna fullständig befogenhet i förorter samt miljöer präglade av islamistiska värderingar, där särskilt kvinnor och barn saknar rättigheter, har lett till att muslimska extremister vill införa Sharialagar. Något som i sin tur kommer att främja politisk islam.
  4. Ovanstående omständigheter ger en öppning för högerextremister samt rasistiska rörelser att förstärka främlingsfientliga attityder i samhället.
  För att kunna bekämpa den islamiska terrorismen krävs andra åtgärder än strategier som eftergiftspolitik eller att tiga. Detta bekräftas nu av det inträffade terrordådet i centrala Stockholm. Sveriges stat har ägnat sig åt sådan politik under många år för att motverka och förebygga terrorism. För att säkerställa befolkningens rättigheter mot terror och våldsdåd måste bidragande faktorer till utveckling av islamisk terrorism stoppas. Om den svenska regeringen och de parlamentariska partierna har avsikt att sätta stopp för den islamiska terrorismen i Sverige ska följande åtgärder vidtas omedelbart:
  – att stoppa bedrivandet av eftergiftspolitik gentemot Islamiska regeringar, däribland Irans regim. Sätta stopp för fördelning av resurser till moskéer, imamer och deras propaganda. Svenska regeringen har ingen rätt att spendera skattepengar för att finansiera islamisk propaganda. Istället borde staten stödja människors kamp mot den islamistiska terrorismen. Sveriges regering borde stärka de sekulära och liberala rörelser i länder där politisk islam har ytterst inflyttande för att kunna sätta stopp för utveckling av politisk islam internationellt.
  – att försvara sekulära normer i samhället och att främja lika rättigheter och möjligheter för alla invånare i landet oavsett etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning.
  – att försvara villkorslös yttrandefrihet och rätten till att kritisera religion.
  – att förbjuda religiösa skolor i Sverige samt främja värdegrund och kunskapssyn i skolan som grundar sig i sekulära förhållningssätt.
  – att kontrollera ekonomiskt bistånd och bidrag för de befintliga islamiska föreningarna i Sverige samt granskning av finansieringskällor för dessa organisationer.

  Undertecknad av
  Abdullah Asadi, Iranska Flyktingarnas Riksförbund 073-7178819
  Mahin Alipour, orf för Equal Rights Now – Organisation against Women’s Discrimination in Iran 070-7777313

  Afsane Vahdat, ordf. för Ex- muslimer i Sverige 070-2468454
  Karim Shamohammadi, ordf. för Riksförbundet Barnen Först, Stockholm 070-8526716
  Marjan Vaez, social aktivist, Stockholm 070-4433678
  Farideh Arman, kvinnorättsaktivist, Malmö 070-3638088
  Susan Saberi, ansvarig utgivare för Radio Hambastegi, Göteborg 070-8544529
  Mohammad Amiri, Internationell kommittén mot avrättningar, Stockholm 073-7801510
  Ahmad Fatemi, Internationella koalitionen för rätten till iranska flyktingar, Gotland 073-5203817
  Gharibe Hosseini, kvinnorättsaktivist, Helsingborg 073-7270693
  Ismael Mardoukhi, social aktivist, Borås 073-7598566
  Kimia Pazouki, social aktivist, Stockholm 070-7346930
  Hassan Salehi, politisk aktivist, Malmö 070-3171102
  Siamak Bahari, politisk aktivist, Stockholm 070-9868051

 3. Jag ser saker i svart och vitt, men det gör inte du…?! 😉

  Är det inte tvärtom? (tips: läs det du själv skriver)

  Jag inser att det finns ett riktigt hot från terrorism, men det är kraftigt överdrivet för att skrämma oss vanliga människor. Islam har många dåliga sidor men även här överdrivs hoten och det extrema lyfts fram som det exempel på det ”normala” inom Islam.

  EDIT: Vilka är ”vi”? Du skriver: ”Vi tror att:”

  1. Du frågar – vilka är vi?

   Det är alla de undertecknarna du ser längst ner, alla flyktingar/emigranter från de länder de talar om i sin skrivelse som jag har citerat i sin helhet ordagrant.

   Det om något borde väl ändå stämma till eftertanke

Kommentarer inaktiverade.